Bibliografia
LLIBRES PER A ADULTS
La filla del Ganges. Asha Miró. La Magrana, 2003
És un llibre explicat en primera persona. És el testimoni de la seva adopció, un relat sobre la recerca de les seves pròpies arrels, la seva tornada a l’Índia… Especialment recomanable perquè mostra un punt de vista des de l’altre costat, no dels que adoptem, sinó d’una persona (ja adulta) que va ser adoptada.
L’altra cara de la lluna. Asha Miró. La Magrana, 2003
És la història del segon viatge de l’Asha a l’Índia. En aquest viatge posa en ordre molts aspectes de la seva vida i troba la seva germana, Asha com ella. Igual que el primer, mostra aspectes de l’adopció amb els quals nosaltres ens trobarem d’aquí uns anys, quan els nostres fills i filles voldran saber més de la seva història.
Ja venim, Jian! Teresa Andrés i Joan Guardiola. Editorial Planeta, 2002
És la història d’una adopció a la Xina. Explica des de quan la parella s’assabenta que no pot tenir fills, passant per l’informe d’idoneïtat, l’espera, el viatge… fins que ja tornen a casa amb el seu fill. És un llibre molt bonic que posa “la pell de gallina”.
La máquina de Efrén. Cristina Durán. Miguel A. Giner Bos. Editorial Sins Entido, 2012.
El llibre és una novel·la gràfica de Cristina Duran i Miguel A. Giner Bou, és la història autobiogràfica d’una adopció. La “màquina” de l’Efrén és el fil conductor de l’aventura dels autors en el país d’origen de la seva filla Selam: Etiòpia.
L’adopció, un acte d’amor. Pilar Rahola. Columna. 2000
Llibre curt que explica l’experiència d’aquesta dona, que a més ja té un fill biològic.
Els nens vénen de Sibèria. Albert Elfa i Anna Garcia. Edicions 62. 2003.
Similar al anterior, però situat als Països de l’Est.
¿Por qué adoptar en otro país? María Mateo. Centre Iniciativa de l’Economia Social (CIES)
No és la història d’una experiència, informa sobre diferents casos de diferents països (alguns on l’adopció ha estat fàcil i d’altres no gens). Tracta molts aspectes: la legislació, l’aspecte psicològic…
Cómo educar al niño adoptado: consejos prácticos y alentadores para los padres adoptivos. Lois Ruskai Melina. Ed. Medici, 2001.
Llibre de lectura molt recomanable, per a totes les etapes, des de nadons fins a adolescents. Una gran ajuda per a temes que ens preocupen, per entendre millor els nostres fills, per créixer junts. En aquesta obra, la doctora es basa en les investigacions psicològiques, sociològiques i mèdiques més recents per guiar els pares durant totes les etapes del desenvolupament del seu fill. Aborda els temes de més actualitat, com l’adopció internacional o la interracial, i respon a les preguntes que amb més freqüència es formulen els pares: com es vincularà amb mi afectivament el nen? Quan i com li haig de dir al meu fill que és adoptat? Què haig de dir a l’escola sobre el meu fill? Complicarà l’adopció els altibaixos de l’adolescència?
Hijos del corazón: guía útil para padres adoptivos. Javier Angulo i José Antonio Reguilón. Ed. Temas de Hoy, 2001
Un llibre en el qual els autors reflexionen junts sobre el que els pares poden esperar de si mateixos i dels seus fills des del moment en què decideixen adoptar-los fins a l’arribada de l’adolescència. Recull entranyables testimonis de pares adoptius que confirmen dues de les premisses fonamentals d’aquesta guia: que per a l’adopció cal que hi hagi un desig de ser pares i que aquesta no es produeix en els papers sinó en la convivència i els afectes.
Indómito y entrañable. El hijo que vino de fuera. José Ángel Giménez Alvira. Ed. Gedisa. Barcelona, 2010.
Indómito y entrañable recull el periple viscut pel seu autor, José Ángel Giménez Alvira i la seva dona, Carmen, des del dia en què en Toni arriba a casa seva i a les seves vides fent que, en paraules de l’autor, n’experimentin, «un gir de cent vuitanta graus». El lector descobrirà un procés adaptatiu complex per ambdues parts: tant per la banda dels pares, que poden arribar a sentir-se sols i incompresos socialment i institucionalment; com per la banda dels fills que no es poden desprendre de la seva identitat d’origen ni del seu propi bagatge genètic i familiar, doncs «necessiten tenir un camp d’acció que no rebutgi de pla els seus costums, hàbits i conductes». Des de la distància necessària per poder analitzar i explicar la difícil contesa diària dels adoptants, l’autor ofereix moltes claus de tipus tècnic i educatiu per a tots els pares que puguin trobar-se en una situació semblant o que estiguin considerant la possibilitat de l’adopció. Es tracta d’un bell i emotiu relat que ens mostra la convivència amb un fill adoptiu, els problemes diaris que se’n deriven i les mesures recomanades per resoldre’ls, sense deixar de banda l’evolució psicosocial del menor a través d’un viatge que cal emprendre des de l’amor i l’humor, i ser viscut com el que realment és: una aventura meravellosa i un compromís de per vida.
La aventura de convertirse en família. Beatriz San Román. Blur Ediciones. 2005
Una guia pràctica i útil per pares que han adoptat o pensen adoptar un fill. Trata temes com ara els problemes amb la son durant l’adaptació o com parlar amb els nostres fills adoptats sobre els seus orígens.
Podeu descarregar-ne capítols gratuïtament en el següent enllaç: http://postadopcion.org/libro-la-aventura-de-convertirse-en-familia/
Cuando los niñ@s no vienen de París. Marga Muñiz. 2007
Orientació i recursos per a la post-adopció.
¿Què porten els nostres fills dins la seva “motxilla”? ¿Com els afecta la qualitat i la durada del període d’institucionalització en l’establiment d’un vincle segur? ¿Quina influència tenen els factors pre i postnatals, com ara la malnutrició, l’alcoholisme, els tòxics ambientals, etc. en el rendiment escolar? ¿Existeix la depressió post-adopció? ¿Som una família amb un membre d’una altra ètnia o una família multiètnica? ¿Quins són els reptes i els èxits de la monoparentalitat adoptiva? ¿Què en pensen, els nostres fills, de l’adopció? ¿Quina percepció tenen de les actituds, prejudicis i estereotips racistes de la nostra societat? ¿Hi ha diferències entre la seva autopercepció i la percepció que en tenen els altres?
Cuando l@s niñ@s no vienen de París tracta d’oferir, tant a les famílies com als professionals, un espai de reflexió i d’orientació sobre aquestes i d’altres qüestions que afecten la parentalitat adoptiva.
Hemos adoptado. Guía de la postadopción. Berta Boadas, Cristina Salles, Meritxell Patxeco, Sandra Ger. Ed. Larousse. 2012.
Hemos adoptado és una guia completa sobre els temes més importants que es presenten durant el període de la post-adopció. Un cop enllestits els llargs tràmits legals del procés d’adopció i amb el vostre fill o filla ja a casa, comença un període intens i vital en què pares i fills van a iniciar la convivència i el coneixement mutu. Cadascuna de les etapes del desenvolupament del nostre fill adoptat comporta nombrosos dubtes, tant per part dels papes com per part del mateix nen adoptat; preguntes sobre els seus orígens, sobre perquè va ser adoptat i sobre el desenvolupament de la seva integració a la família i a la societat d’acollida. A les necessitats de qualsevol nen, que esdevindrà adolescent, s’hi afegiran un seguit de particularitats que convé tenir presents: el desenvolupament psicomotor i d’atenció, la formació dels vincles afectius segurs -base del posterior benestar emocional-, la construcció de la identitat familiar, la correcta adaptació a l’entorn escolar i la relació amb els companys, etc. Aquesta guía pretèn acompanyar i potenciar el creixement de tot l’entorn familiar, a partir de la comunicació, la reflexió i el diàleg.
Adopción y escuela. Beatriz San Román. Ediciones Blur.2009
Un llibre útil i amè sobre els reptes de la integració escolar dels nens adoptats. Podeu descarregar-ne articles gratuïtament en el següent enllaç: http://postadopcion.org/libro-adopcion-y-escuela/
Mediación familiar en búsqueda de orígenes. Jaime Ledesma del Busto, Ana Berástegui Pedro-Viejo,Enrique Vila Torres. Grupo 5 Acción y Gestión Social, 2012.
Els pares adoptius, els fills adoptats, els professionals en mediació, els curiosos que coneguin algún cas proper i vulguin saber-ne més, tenen en aquesta obra un manual, un llibre de capçalera en la matèria i, sens dubte, un exemple de bona praxis des de totes les perspectives, tant professionals com humanes. Yolanda Serrano. Vicepresidenta de La voz de los adoptados.
Adoptia. Guía de postadopción para familias. Gobierno Vasco. 2005.
Podeu descarregar-ne articles gratuïtament en el següent enllaç: https://afne.org/afne-families/pdfs/guia-adoptia-familias.pdf
La mejor guardería, tu casa. Eulàlia Torres de Beà.
Imprescindible per als que estan en espera!
En aquest llibre, l’Eulàlia tracta de retornar als pares la confiança en les seves capacitats per tenir cura dels seus fills, amb la intenció de que no dimiteixin de les seves funcions i esdevinguin “cuidadors de segona”. En aquesta obra també explica les necessitats afectives dels nadons, les conseqüències de l’excés d’hores allunyats dels seus pares i els problemes que genera l’avançament de l’edat d’accés a la llar d’infants, que en menys d’una dècada ha passats dels 3 anys o més a una situació en què milers de nadons viuen des dels 4 mesos fora de casa.
LLIBRES PER A INFANTS
Nens com jo. Kindersley, Barnabas i Anabel. Editorial Bruño, 1995
Nens de diferents països dels cinc continents. Hi presenten la seva família i els amics. Ensenyen què mengen, on viuen i el que més els agrada.
Gent de tota mena. Emma Damon. Beascoa Internacional, 1995
És un llibre divertit per aixecar i mirar que presenta tota classe de nens i nenes, d’una manera afectuosa i simpàtica. Pots trobar infants de totes mides, formes i colors, cadascuna és especial. Per a nens/es a partir de sis o set anys.
La Nina és adoptada. Dominique de Saint Mars i Serge Bloch. La Galera, 1998
Uns germans de set o vuit anys senten parlar la seva mare sobre l’adopció, es fan un munt de preguntes… És un relat per entendre que l’adopció és sempre una gran història d’amor. Per a nens i nenes a partir de set anys.
La meva germana Aixa. Meri Torras. Editorial La Galera, 1999
Un nen ha de tenir una germaneta, però aquesta no ve de la panxa de la mare, ha de venir amb avió des de l’Àfrica. També tracta el tema de la diferència i de les mines antipersona, ja que a aquesta nena li falta una cama. Molt recomanable. Per a nens i nenes a partir de vuit anys.
Els tiets volen adoptar un nen. Adelina Palacín, Assumpta Verdaguer i Pilarín Bayés. Eumo Editorial, 2000
Els nens/es poden trobar explicació al fet de l’adopció. Els textos són entenedors i les il·lustracions són molt conegudes per als més menuts. Per a nens/es a partir de cinc anys.
Yuyuba. Anne Wilsdorf. Ediciones Destino, 2000
Conte d’una nena africana que caminant per la selva troba un bebè blanc, el porta a casa i els seus pares l’adopten. Molt bé els dibuixos i molta naturalitat en la narració.
Anem a buscar l’Aruna Lourdes Alsins. Editorial Zendrera Zariquiey, 2001
Explica l’adopció d’una nena de l’Índia. Les monges que porten l’orfenat són de la Mare Teresa de Calcuta. Mostra la preparació del viatge dels pares, l’orfenat, l’arribada… Per a nens/es a partir de sis o set anys.
Els quatre viatgers. Asha Miró. Edicions de La Magrana, 2003
És la història de quatre nens adoptats, un d’ells d’Etiòpia. Explica com varen trobar uns pares nous i com van viatjar a una ciutat al costat del mar.
Famílies d’arreu del món. Uwe Ommer. Editorial Cruïlla, 2003
Nens i nenes de diferents edats i països de tot el món ens presenten la seva família i ens expliquen algunes coses de la seva vida quotidiana. La nena d’Etiòpia es diu Ascourou i té 14 anys.
La família creix. Viatge a Etiòpia. Marta Perdigó, 2005
Explica l’adopció de dos bessons, un nen i una nena, d’Etiòpia. Dirigit tant a pares adoptius com a nens més petits perquè puguin entendre què és l’adopció.
Vaig arribar de… Etiòpia. Anna Canals. Editorial La Galera, 2005
La història de l’adopció d’una nena etíop. A més de la narració en segona persona, conté orientacions per als pares i informació del país. Molt útil per explicar els orígens als fills adoptats. Dibuixos moderns i molt vistosos.
La història de l’Ernest. Mercè Company. Ed. Cruïlla. Col. El Vaixell de Vapor.
Coses que agraden a en Jakob Jakob. Eugènia Curto Lledó. Il·lustrat per Anna Mongay Monteso. Editorial Cadí, 2010. Edat: 6-8 anys
Aquest llibre ens presenta la història d’en Jakob Jakob, un nen que acaba de ser adoptat, i del seu viatge des de l’Àfrica fins a un lloc indeterminat d’Europa acompanyat de la seva nova mare. Pàgina a pàgina va desgranant totes aquelles coses que li agraden junt amb les que no.
Una història que parla de l’adopció i el canvi que això suposa en la vida d’un infant escrit amb una bona dosi d’humor i tendresa, que fa pensar en les grans diferències que hi ha entre continents.
ALTRES
La filla del Ganges
Documental d’Asha Miró. Direcció: Jordi Llompart. Emès per TV3 l’1-1-2004. L’Asha Miró torna a l’Índia i amb l’ajut de les monges busca algun membre de la seva família. A més fa un recorregut per alguns dels indrets on va passar la seva infantesa. Són molt interessants les opinions que van donant els seus pares al llarg del programa. MOLT INTERESSANT!
Recursos
1. Institucions autonòmiques:
2. Institucions d’Estat:
3. Federacions, Associacions i Organitzacions:
- FADA – Federació d’Associacions d’Adopció
- CORA – Coordinadora de Asociaciones en Defensa de la Adopción y el Acogimiento
- Asociación ATLAS en defensa de la adopción
- ADDIF – Associació en defensa del dret de la infància a la família
- AFIN – Adopcions, Famílies i Infància. Grup de recerca/acció de la UAB sobre infàncies, joventuts i famílies de diverses cultures i orígens.
- MANAIA. Asociación Galega de Axuda á Adopción.
- UME ALAIA. Adopzio-familien elkarteak. (Associacions de famílies adoptives. Biscaia i Guipuzcoa).
- ABAY Etiopía.
- TENA. Associació de famílies adoptants i cooperants que dona suport a la infància més desfavorida dels barris periurbans d’Addis Abeba.
- Asociación Hijos que esperan. Associació de famílies adoptants.
4. Recursos professionals especialitzats:
- Institut Família i Adopció.
- Adoptantis.
- Agintzari.
- Gurasoena.
- Adoptia.
- CRIA – Centre de Recursos per a la infància i l’adopció.
5. Blogs d’interès: