Etiòpia (ኢትዮጵያ) és un país multiètnic i multilingüe on conviuen un mosaic de nacions, nacionalitats i pobles que parlen més de 83 llengües i 200 dialectes. Aquests poden dividir-se en quatre famílies lingüístiques: semítica, cushítica, omòtica i nilosahariana.
L’amhàric (አማርኛ), Amharic en anglès, és l’idioma oficial d’Etiòpia i la llengua materna de la nació amhara, que representa, aproximadament, el 30% de la població del país. Es deriva del ge’ez, llengua clàssica d’Etiòpia, conegut també com «etiòpic clàssic» i «etiòpic antic», que al costat del acadio, àrab, hebreu, arameu, entre d’altres, pertany a la família de les llengües semítiques. El Ge’ez (ግዕዝ), va ser la llengua parlada fins als segles X-XII i segueix vigent com a llengua de la literatura i de la litúrgia de l’Església etíop i s’ensenya a les escoles eclesiàstiques.
L’escriptura amhàrica va ser adaptada del ge’ez i té 33 caràcters, cadascun dels quals existeix en la seva forma bàsica i en altres 6 formes, segons quina sigui la vocal. A més d’aquests caràcters, hi ha uns altres 39 símbols que representen la labialització de la consonant, per tant la suma total de l’alfabet complet és de 237 caràcters. A diferència de l’àrab o hebreu, l’amhàric s’escriu d’esquerra a dreta.
Altres principals llengües etíops vigents són, entre d’altres: Afan Oromo, Afar, Agew, Borona, Konso, Hamer, Sidama (cushítico); Somali, Gourague, Tigre, Dorze, Harari (semític), Anuak, Berta, Gumuz, Nuer, Mursi (nilo-sahariana); Karo, Dassanetch i altres (omótico).
Pel que fa a llengües foranes, l’anglès és la llengua europea més estesa a Etiòpia i s’ensenya a les escoles. Molts documents, com ara els de l’administració pública, bitllets de les línies aèries etíops, bancs, factures d’hotels, etc., estan escrits en amhàric i anglès.
Text: D. Mekonnen