Racisme-✋🏾Transformant el llenguatge per a combatre la discriminació racial

El llenguatge és una eina poderosa i sovint subestimada, tot i que és un reflex de la nostra societat, la seva història i els seus valors. A través del llenguatge, es perpetuen estereotips, prejudicis i desigualtats, especialment pel que fa a la discriminació racial.

En un món en constant evolució, on la diversitat és un valor fonamental, és essencial qüestionar i transformar el llenguatge per promoure la inclusió i la igualtat davant dels reptes actuals.aquest context, AfroDiccionario emergeix com una organització social educativa que treballa incansablement en la lluita contra la discriminació racial mitjançant l’exercici de repensar el llenguatge.

AfroDiccionario s’ha forjat en el marc del Decenni Internacional per a les persones Afrodescendents, declarat per les Nacions Unides (2015-2024). El seu objectiu primordial és abordar la discriminació racial arrelada a l’herència històrica i cultural del castellà. Aquest esforç està intrínsecament lligat a la necessitat de crear consciència entre la societat en conjunt i apoderar les persones africanes i afrodescendents, fomentant la redefinició i autodefinició de les seves realitats. A través d’això, AfroDiccionario cerca actuar com una eina de canvi i apoderament personal i comunitari, a fi d’aconseguir la cohesió social.

És per això que AfroDiccionario sorgeix principalment per abordar desafiaments significatius a la societat actual. Un d’aquests reptes es troba en les deficiències del sistema educatiu pel que fa a la inclusió de l’afrodescendència. La manca de referents africans o afrodescendents que han contribuït al desenvolupament de la societat, l’escassetat d’eines per prevenir la discriminació racial i la manca de representació de professors afrodescendents són només alguns exemples.

D’aquesta manera, busca donar resposta a les múltiples necessitats detectades als centres educatius, en observar amb més preocupació els efectes perjudicials de la discriminació a través de les pràctiques del bullying que s’expressen en actes d’assetjament i discriminació (gordofòbia, capacitisme, racisme, entre d’altres). Tot i que això està esdevenint des de fa molts anys, actualment les conseqüències s’estan visibilitzant cada vegada més a causa de l’impacte que té en un nombre creixent de joves. Segons les dades de l’ONG Internacional Bullying Sense Fronteres, Espanya està entre un dels països amb més casos d’assetjament escolar o bullying al món, totalitzant 12.229 casos entre el 2020/2022. Aquestes conductes, en nombroses ocasions, porten intrínseca la discriminació racial que es fa complexa d’abordar quan es tracta de menors d’edat i les conseqüències de les quals, de vegades, són nefastes per a generacions senceres arribant a generar traumes difícils de superar o fins i tot conduir al suïcidi per la manca de detecció primerenca. Per això, nombrosos agents socials que ens dediquem a l’educació, considerem la necessitat urgent d’oferir eines que donin suport al professorat per a generar espais de convivència saludable i de respecte a la diversitat, sota l’eslògan “educar pot salvar vides” cada vegada que fem intervenció directa als centres educatius, com a instituts, universitats o centres formatius.

Aquestes accions es basen principalment en tres línies fonamentals d’actuació. D’una banda, a través de l’apoderament, que consisteix a involucrar activament la comunitat africana i afrodescendent en la creació d’un diccionari. Per altra banda, l’educació a través de la pràctica d’una pedagogia més centrada en la responsabilitat per allunyar-se dels discursos tradicionals de la culpabilitat. I finalment, i no menys important, la justícia social a través de la denúncia, no només del racisme sinó d’altres formes de discriminació. Tot això aprofitant les oportunitats que ofereixen les xarxes socials per multiplicar i visibilitzar els missatges.

Tot i això, AfroDiccionario no es limita a ser simplement un diccionari. Amb el temps s’ha convertit en un espai de trobada i d’interacció que reuneix persones, organitzacions i institucions compromeses amb la defensa dels drets humans i l’educació. A través de diverses activitats, com ara tallers de sensibilització sobre diversitat i antiracisme, formació sobre inclusió i llenguatge, i tallers de creació, l’organització promou la participació activa de la societat en la cocreació d’idees i solucions. A través d’aquestes línies d’acció és com ha aconseguit sensibilitzar més de 875 persones al llarg d’aquest any 2023 i al voltant de 3500 persones des del final de la pandèmia l’any 2021, en diferents comunitats del territori, com Madrid, València, Barcelona, ​​Bilbao i Pontevedra, entre estudiants, professors, famílies diverses amb fills afrodescendents, famílies adoptants o acollidores, i aquelles interessades en la diversitat ètnica i racial. També s’han dirigit a defensors de drets humans que participen de forma activa en organitzacions que defensen els drets humans i que han volgut incloure enfocaments antiracistes a les seves activitats.

Els tallers d’AfroDiccionario són una part vital de la vostra missió. Es tracta d’una activitat en què s’aborden aspectes com ara la identificació i la prevenció de la discriminació racial i ètnica, la construcció d’estereotips i prejudicis, entre ells, els discursos d’odi als mitjans de comunicació i les xarxes socials. Per això, es proposa a través d’aquests tallers la transformació del llenguatge quotidià per eliminar discriminacions amb una atenció ètnica especial en els entorns educatius.

Pero ¿por qué son tan importantes?     

  • L’alumnat aprèn a identificar i abordar comportaments discriminatoris i d’assetjament, tot promovent la convivència saludable i el respecte.
  • Fomenten la capacitat de l’alumnat per diferenciar i analitzar informació circulant a mitjans i xarxes socials.
  • Ofereixen l’oportunitat de conèixer referents diversos a Espanya i aprendre eines per esdevenir agents de canvi.
  • El professorat pren recursos per prevenir i abordar situacions conflictives des d’una perspectiva multicultural.
  • Els centres educatius són reconeguts per promoure la innovació social, així com la seguretat i el benestar dels seus estudiants.
  • Les famílies aprenen a identificar comportaments, vocabulari o actituds discriminatòries de caràcter racial o ètnic per proposar diferents alternatives de solució i convivència saludable al si familiar.
  • Les famílies també es beneficien d’aquests tallers en aprendre a identificar comportaments discriminatoris i obtenir eines per prevenir o intervenir en casos d’assetjament als centres educatius.
  • Les organitzacions s’enriqueixen de nous discursos i línies d’acció amb enfocaments antiracistes i que abandonen, a poc a poc, mirades paternalistes.

Tot això és possible gràcies a un equip de professionals i activistes divers en qüestió de gènere, orientacions, origen, ubicació continental i edat, que ens permet generar un diàleg intergeneracional imprescindible per desenvolupar mirades transformadores.

A més, AfroDiccionario entén que té una responsabilitat social com a actors polítics i culturals dins d’una societat diversa i amb reptes constants per al progrés i l’equitat social. D’aquesta manera també reconeix que forma part d’un ecosistema d’organitzacions i per això promou col·laboracions per tal de teixir xarxes que sostingui el moviment antiracista tant a nivell nacional com internacional. En aquest sentit, han participat en espais de diàleg social i polític com a les Nacions Unides (2022), al Parlament Europeu (2021) o al Fòrum Internacional d’Innovació Social a València (2020), on han pogut traslladar part de la realitat de les persones Afrodescendents d’Espanya; especialment, les denúncies sobre les múltiples vulneracions de drets humans que es comenten a la frontera sud.

A nivell nacional, ha col·laborat en projectes amb la Policia Municipal de Madrid, el Ministeri d’Igualtat o la Taula Tècnica contra el Racisme i la Xenofòbia de Madrid, així com la Generalitat Valenciana per tal d’informar i assessorar les institucions, sobre les millors pràctiques i accions en la reducció de la discriminació racial i la promoció de societats diverses i inclusives. En aquesta mateixa línia, actualment, neix un interès especial a participar a Catalunya a causa de la finestra d’oportunitat que s’obre amb unes polítiques favorables a plantejar solucions contra el racisme, després de la presentació de la Direcció de Migracions, Refugi i Antiracisme, el passat 11 d’octubre del 2023, de les 70 mesures impulsades per abordar el racisme de forma transversal i que conté accions específiques del Govern de la Generalitat de Catalunya.

A més, AfroDiccionario reconeix la ineficiència en el control del llenguatge als mitjans de comunicació, quan es tracta de visibilitzar o tractar informació sobre persones racialitzades. Això genera una mirada distorsionada en la percepció de la realitat d’aquestes persones i, per això, emet recomanacions al sector de la comunicació a través de les xarxes socials, per promoure una informació més ètica i compromesa amb l’antiracisme.

Tota aquesta feina és possible gràcies a dos factors principals. En primer lloc, l´existència d’organitzacions i persones que han defensat els drets humans durant molts anys a tot el món ha preparat un terreny fèrtil per a l’acció. En segon lloc, l’augment progressiu dels discursos d’odi de tota mena com per exemple contra els menors estrangers, cap al col·lectiu Lgtbi+, la islamofòbia o la negació del canvi climàtic, genera la fragmentació social i, amb això, la polarització de les societats, posant en risc els avenços obtinguts en democràcia i el futur de les generacions més joves.

Per tot això, AfroDiccionario convida totes les persones interessades a col·laborar en la construcció d’un món millor perquè en algun moment la seva tasca no sigui necessària. Mentre treballem cap a aquest somni, oferim diverses formes de participació al nostre projecte, perquè tothom pugui contribuir a la creació d’una societat més inclusiva i justa.

D’aquesta manera, els centres educatius, les famílies, les institucions així com les organitzacions de drets humans que puguin estar interessades a participar en aquesta tasca important, estan convidades a posar-se en contacte amb AfroDiccionario a través de les diferents vies. Les portes de col·laboració estan obertes perquè junts treballem cap a un món més igualitari i just, on el llenguatge sigui una eina d’inclusió i de transformació.

En un món on la lluita contra la discriminació racial es manté com un desafiament constant, les paraules que utilitzem diàriament adquireixen un paper protagonista. La nostra elecció de paraules pot modelar les nostres percepcions i actituds envers els altres i és, precisament, aquest poder del llenguatge el que AfroDiccionario cerca abordar de manera audaç i innovadora.

 

NGOY RAMADHANI NGOMA