En el transcurs dels últims mesos Abiy Ahmed, primer ministre d’Etiòpia, ha posat el país en el mapa mundial. Acostumats a no sentir més que notícies sobre fam, sequeres i conflictes armats, ens sorprenen amb un nou govern que a part d’haver impulsat la pau amb Eritrea i alliberat els presos polítics, també ha fet un pas enorme cap a la igualtat de gènere.
El 25 d’octubre d’aquest mateix any, Etiòpia ha fet història al nomenar Sahlework Zewede presidenta del país; a més a més, actualment és l’única presidenta en tot Àfrica. Després de saber-se la notícia, Zewede va afirmar que “Necessitem construir una societat que rebutgi l’opressió cap a les dones”.
Aquest sorprenent gir dels esdeveniments ha estat possible gràcies a una nova llei aprovada pel primer ministre, que redueix el nombre de carteres i estableix que la meitat havien d’estar ocupades per dones. Així doncs, hi ha una nova ministra de defensa, una presidenta del suprem, una cap d’estat, etc.
En la societat patriarcal que regeix la norma, l’elecció d’un govern igualitari marca un precedent i normalitza l’establiment de la dona en càrrecs públics. No només és un missatge per aun país, sinó també per a la resta del món. “Si algú pensa que parlo molt sobre dones, que esperi a escoltar tot el que haig de dir”, va dir Zewede en jurar el càrrec, conscient que té part de l’opinió pública en contra per la seva condició de dona.
Un govern on la dona té veu, és garantia de canvi. El sol fet d’estar allà és un desafiament a l’argument cultural que el lloc de la dona no és la política. Etiòpia no és el primer país en tenir una dona a la presidència ni serà l’últim, però és un gran pas cap a la igualtat, un missatge per a totes aquelles nenes que vulguin somiar amb la llibertat.
Bezawerk Oliver Martínez