Una historia d’èxit: utilització de TIC per protegir el mercat ramader a Etiòpia

Amb una cabanya bovina estimada de 52 milions de caps, més 36 milions d’ovelles, 35 milions de cabres i 5 milions de camells en 2009, Etiòpia té la major població de bestiar d’Àfrica. Les comunitats ramaderes depenen fortament dels ingressos generats pel bestiar per pagar els aliments, els serveis de salut i les despeses escolars. Quan els preus dels aliments pugen, com s’ha vist durant la sequera de 2011, les famílies pobres es veuen abocades a triar entre vendre el bestiar per mantenir els nivells de consum o patir una nutrició deficient per preservar les fonts dels ingressos futurs.

USAID dóna suport des de 2005 al Programa d’Ajuda a la Investigació Cooperativa per a la Ramaderia Mundial amb la finalitat de crear un Sistema d’Informació del Mercat Nacional de Bestiar (NLMIS) a Etiòpia. Aquest sistema d’informació ajuda els pastors etíops a decidir sobre el millor moment per vendre el seu bestiar i obtenir-ne més ingressos en temps de dificultats econòmiques.

Utilitzant la darrera tecnologia de la informació i les comunicacions (TIC), el NLMIS recull i difon informació oportuna i fiable del mercat de bestiar als productors, comerciants, escorxadors i consumidors per promoure una major participació en els mercats locals i regionals. Les comunitats rurals poden sol·licitar informació sobre el mercat mitjançant missatges de text, pàgines web o transmissions setmanals de ràdio.

Quan el govern etíop va assumir el control del NLMIS, el novembre de 2011, Mercy Corps —amb el suport d’USAID— va proporcionar assistència tècnica a les autoritats governamentals mitjançant el programa RAIN (Revitalizing Agricultural/Pastoral Incomes and New Markets). Mercy Corps també va formar 90 monitors de mercat i va facilitar els mitjans de divulgació, com ara ràdio, missatges de text, diaris i d’altres, amb la finalitat de promoure l’ús del NLMIS en les comunitats ramaderes. Durant els quatre primers mesos, d’ençà de la gestió del sistema per part del govern etíop, la cobertura va passar de 32 a 45 mercats de bestiar, multiplicant per quatre el nombre de consultes mitjançant missatges de text.

Gràcies al NLMIS, els pastors poden ara controlar els preus del bestiar i la demanda de mercats allunyats, i prendre millors decisions sobre quan i a on vendre el seu bestiar, millorant així les condicions immediates de seguritat alimentària i també la resiliència de les comunitats ramaderes a llarg termini.

Font: ReliefWeb