Investigadors etíops en el bressol de la humanitat

Yohannes Haile-Selassie, del Museu d’Història Natural i la Case Western Reserve University de Cleveland, Ohio (USA), juntament amb altres investigadors de centres nord-americans i de la Universitat d’Addis Abeba, han publicat a Nature (03/2012) un important treball de recerca on hi anuncien la descoberta de restes fòssils pràcticament coetànies de les de Lucy (el fòssil més conegut dels nostres avantpassats, datat en 3,2 milions d’anys aprox.) i, a més, a la mateixa regió etíop, la regió d’Afar, un dels indrets més inhòspits del planeta.

El tret més destacat de la investigació de Haile-Selassie és que es trataria d’una espècie d’homínid diferent de l‘Australopithecus afarensis, l’espècie a què pertany Lucy, la qual cosa aportaria més evidència de que l’evolució vers l’home modern no es va desenvolupar de manera lineal, sinó que coexistiren diverses espècies procedents de l’origen ancestral.

Al contrari que les restes de Lucy, aparegudes el 1974, que revelen que poseia plena capacitat per a la marxa bípeda, la nova espècie mostra major adaptació a un entorn de vida als arbres, encara que amb possibilitat de recórrer distàncies curtes. La hipòtesi de Haile-Selassie i els seus  col·laboradors és que procediria d’una espècie d’homínid (Ardipithecus ramidus) un milió d’anys més antiga i també present a Etiòpia.

Podeu accedir a un comentari de la notícia en el següent enllaç, de La Vanguardia.

La llista d’èxits dels paleoantropòlegs etíops és més àmplia. L’any 2000, l’investigador Zeresenay Alemseged, de l’Institut Max Planck, va trobar restes d’una cria d’A. Afarensis de 3,3 milions d’anys, a un indret anomenat Dikika, a només 10 km del lloc on va ser trobada Lucy.

Val a dir que les restes de Lucy (coneguda a Etiòpia amb el nom amhàric de Dinkinesh, que significa Ets meravellosa) es troben al Museu Nacional d’Etiòpia, a Addis Abeba, en el benentès que el que hi ha a la vista del públic és una rèplica.