Etiòpia impulsa les energies renovables

Durant les dues últimes dècades, diversos indicadors assenyalen que un avanç singular s’ha produït a Etiòpia. La capacitat de producció d’energia elèctrica ha augmentat de 370 megawatts (MW) a 2,140 MW. El nombre de ciutats i nuclis rurals electrificats ha passat d’un 8% al 47%. La longitud de les línies de transport d’alt voltatge s’ha multiplicat per més de 3, però el més curiós és que la xarxa de distribució de baix voltatge és 14 vegades més àmplia, el que evidencia que ara l’electricitat es troba a l’abast de més usuaris.

Per descomptat, aquest ritme és paral·lel a l’augment de la demanda, que a Etiòpia representa un espectacular increment anual d’entre el 25 i el 32 per cent. La previsió que es realitza per l’any 2015 estima una demanda de 10,000 MW.

Diversos projectes multimilionaris estan ja en marxa per aconseguir cobrir la demanda d’energia de la població. La presa Gibe III al riu Omo, al sud del país, està pràcticament a punt, i suposa una capacitat instal·lada de 1,870 MW.

Més envergadura tindrà l’altre projecte hidràulic al nord, la presa Grand Ethiopian Renaissance, en el Nil Blau, que tindria aproximadament 6,000 MW de potència. Amb aquests projectes, a més dels de construcció de parcs eòlics a Ashegoda i Adama (estats de Tigray i Oromia), es pretén arribar al 75% de cobertura cap al 2015.

D’altra banda, Etiòpia establirà convenis d’intercanvi energètic amb el seu veí Kenya. Per a això, s’ha de construir una xarxa d’interconnexió d’uns 1.000 km de línies amb capacitat de 2,000 MW, i es preveu que Etiòpia subministri uns 400 MW d’electricitat cap a 2015, quan les seves plantes hidràuliques ja estiguin operatives.

Ref.: Africa’s Power Journal