Muketuri més a prop

Abebe i Nùria

Iniciem una sèrie d’articles que recopilaran retalls, històries personals i visions diferents del centre i que ens ajudaran a entendre què fem, com col•laborem i què aconseguim amb el projecte de Muketuri.

A través d’aquests textos, podreu conèixer voluntaris, col•laboradors, treballadors locals i sobretot, els nens i les dones protagonistes. Uns nens que milloren la seva salut, que s’alimenten millor, que aprenen i juguen; i unes mares més autònomes, autosuficients i més lliures gràcies al projecte.

LA HISTÒRIA D’ABEBE

Aquest estiu, durant el mes de juliol, la Núria ha estat a Muketuri. La Núria és una voluntària que, en col•laboració amb AFNE, ha pogut passar moltes hores en el centre dedicant el seu temps a l’aula d’educació especial.

Abebe és un dels nens d’aquesta aula d’educació especial. Té autisme i li costa comunicar-se. La Núria ha estat treballant amb ell per tal de facilitar la seva integració i la seva capacitat de relació.

La Núria li ha ensenyat a comunicar-se a partir del mètode PECS, un sistema d’interacció basat en l’intercanvi de pictogrames. El primer pas consisteix a ensenyar l’Abebe a lliurar una imatge d’allò que necessita. El receptor el premia amb l’intercanvi de la imatge per l’element físic desitjat. Un cop après aquest pas, el sistema continua ensenyant discriminació d’imatges i com posar-les juntes. L’objectiu és preparar els nens amb autisme per comunicar-se, socialitzar i poder ser autònoms en la seva vida adulta.

Amb aquest sistema, l’Abebe es podrà comunicar amb les cuidadores i el seu entorn. La seva història és només un exemple de la feina que diàriament es realitza a l’aula d’educació especial del centre de Muketuri.
Gràcies a la feina de voluntaris com la Núria, s’aconsegueix que aquests nens i nenes tinguin les màximes possibilitats de desenvolupar-se de manera autònoma i que puguin créixer com a persones.

  • Abebe aprèn a donar un pictograma per aconseguir allò que vol (ex: el te).
  • Abebe aprèn a identificar i fer correspondre el pictograma amb allò que vol (ex: tria entre pilota i té en referència al pictograma del te).
  • Abebe i Núria.
  • Abebe practica amb l’Aberrach, una de les cuidadores de l’aula especial del centre de Muketuri.
  • Abebe aprèn a posar dos pictogrames en una mateixa tira verda, per fer una frase (ex: vull + te).

Cristina Vicente