Jaume i Mercè pares d’en Johanes

EL NOSTRE VIATGE DE RETORN

Nosaltres vàrem anar a Etiòpia l’any 2003 per convertir-nos en els pares d’un nen de 5 anys amb el nom de Johanes i des d’aquell moment sempre havien dit que hi tornaríem, però quan no era un nap era una ceba, fins que l’octubre de l’any 2013 vàrem decidir donar el pas definitiu i fer realitat el nostre viatge de retorn, que després de 10 anys ja tocava.

Durant aquests 10 anys qualsevol cosa que fes referència a Etiòpia ens cridava l’atenció, però el que més trobàvem a faltar era l’injera, sort que uns dos anys després van obrir un restaurant de cuina etíop al barri de Gràcia de Barcelona i posteriorment un altre al barri de Sants. Un cop vàrem intentar fer aquest tipus de pa a casa i després de dos dies tancats a la cuina ho vàrem aconseguir, però no ho hem repetit perquè la feina és impressionant.

El nostre viatge es va desenvolupar per la part nord del país, que també és la part més turística i on les infraestructures són millors. Anàvem 4 persones acompanyades d’un xofer de nom Tomi i un guia de nom Tilahum els quals, us podem assegurar, van fer possible l’èxit total del viatge. Amb en Tila vàrem contactar-hi per correu electrònic i vàrem anar lligant tot l’itinerari que volíem fer, començant per Addis i continuant cap a Muketuri, Bahar Dar, Gondar, Debark, Axum, Mekele i Lalibela, tota aquesta part per carretera i des de Lalibela vam tornar a Addis amb avió, en total van ser 15 dies.

És difícil explicar amb paraules la nostra experiència, però sí us podem dir que va ser meravellosa, fantàstica, recomanable, tot va sortir rodo gràcies a en Tila i en Tomi que van formar part de la nostra família durant aquests dies, als quals no podrem agrair mai prou la seva dedicació i atenció en tot.

Vàrem aprofitar aquest viatge també per visitar el Centre maternoinfantil de Muketuri on ens van ensenyar les aules, l’hort, les gallines, les vaques, el parc infantil, en resum tot. Vam ser rebuts per la Sarai i la Rosa amb un somriure d’orella a orella i fins i tot ens van acompanyar a l’hotel de la zona per aconseguir allotjament cosa que no és fàcil en aquesta població.

En Johanes no ha demanat mai que busquéssim els seus orígens familiars, des d’un inici sabíem que havia nascut en una barriada d’Addis i amb aquesta informació tots n’hem tingut prou, és com si hagués fet creu i ratlla amb el seu passat, només teníem la curiositat de conèixer i trepitjar més el país i això vàrem fer.