Muketuri amb cara i ulls

Birtukan i Lourdes
Birtukan Alemu i Lourdes Larruy

Benvolguts socis i sòcies,
Aquest mes d’octubre comencem una nova sèrie d’articles sobre Muketuri que ens permetran conèixer més de prop alguns protagonistes del Centre maternoinfantil.
A més, en aquest butlletí us donarem algunes dades del començament del curs escolar al Centre .

La nostra protagonista del mes:

 • Hola, com et dius? Hola, em dic Birtukan Alemu .
 • Quants anys tens? 9 anys.
 • On i amb qui vius? Visc a Muketuri, a prop del centre. Visc amb la meva mare i els meus cinc germans que tenen 2, 3, 7, 11 i 12 anys.
 • I el teu pare, on és? No ho sabem.
 • Com és casa teva? Petita, amb un llit on dormen a tres persones i la resta dormim en un banc. No tenim llum, però sí una llanterna per a les nits i comprem l’aigua al nostre veí. (L’aigua els costa 15 cèntims cada 20 litres.)
 • Quan eres petita estudiaves al Centre. Dels tres anys que vas passar allà, què recordes? Les meves professores van ser la Zenebech, la Konjit i l’Asnaku. El que més m’agradava del centre eren els gronxadors i el menjar, sobretot les pomes.
 • Quin curs estudies ara? Tercer grau a l’escola primària de Muketuri.
 • Quin és el teu animal preferit? El gat.
 • I el menjar que més t’agrada, quin és? Els macarrons
 • Ara, parla’ns de la teva mare: treballa fora de la casa? La meva mare ven verdures al mercat. No les produeix ella, sinó que les compra i després les revèn. Encara no ha fet el curs d’agricultura al Centre però li encantaria fer-lo per poder tenir l’hort a casa i conrear les nostres verdures.
 • Ajudes la teva mare a casa? Sí, sempre l’ajudo a preparar el cafè, a cuinar shiro (puré de faves, cigrons o pèsols secs) i a netejar la casa. I els meus germans també ajuden. A més, el meu germà gran té cura les vaques d’una persona al poble de Sale, a tres quilòmetres d’aquí, d’on és la meva mare. Així guanya una mica de diners.
 • I per acabar: coneixes algun conte o història que vulguis explicar? No recordo cap conte, però sí una endevinalla que vaig aprendre a l’escola:
  Carrega foc al cap. Què és? (l’espelma)

Novetats del Centre

Començament del Curs Escolar i del Nou Any

L’11 de setembre vam celebrar l’any nou etíop. La nit del dia 10 es va fer una gran foguera i el dia 11, des de molt d’hora, tots els nens del poble van sortir als carrers amb els seus vestits nous per cantar la cançó Abebaye. Van de casa en casa cantant perquè els veïns els donin monedes, menjar o caramels i a la tarda es reuneixen amb les seves famílies i veïns per menjar.

La primera setmana de setembre es van fer les inscripcions dels alumnes, es van registrar en total 317 nens i nenes de 4 a 6 anys. I el 16 de setembre van començar les classes formalment, el dia 6 del mes Meskerem de 2006.

Com sempre hi va haver alguns plors del primer dia, però després d’una estona tots van seguir feliços en la seva nova escola i els nens de segon i de tercer es van mostrar encantats de tornar a l’escola que tant els agrada .

Les professores han tingut diverses reunions per preparar l’inici de curs i formar el comitè de pares. Per a això se cita els pares i el comitè va s’escull democràticament. Està format per set membres, un pare per cadascuna de les sis aules, i la directora del centre. El comitè ha acordat que faran torns per anar al centre un cop a la setmana per veure que les coses estan anant bé. El mes de setembre també va tenir lloc la primera revisió mèdica del curs. D’això se’n van encarregar tres infermeres voluntàries d’Espanya i van detectar sobretot malalties a la pell, falta d’higiene i malalties respiratòries .

Sarai Zavala Acosta.
Coordinadora del Centre Materno-Infantil de Muketuri