Una visita a Muketuri

Durant el mes de juliol (2012) uns socis d’AFNE vam visitar el centre maternoinfantil de Muketuri que l’associació ajuda a finançar des de l’any passat i vam col•laborar en les tasques que s’hi fan.

Muketuri és al centre d’una wareda (comarca) que compta amb 24 kebeles, o nuclis habitats, força dispersos com correspon a una zona rural. Només hi ha una fàbrica, de ciment, prop de Muketuri; la resta tot és agricultura i ramaderia. I desnutrició, fruit d’uns sistemes de conreu atàvics i molt fràgils.

Conèixer aquesta realitat ens va permetre entendre que dins dels objectius del projecte la nutrició dels nens i nenes tingui un paper tant important. Els dos àpats al dia, equilibrats i abundants, que reben al Centre durant el curs escolar són la millor garantia de salut i futur.

Per aquesta mateixa raó, té tot el sentit que, mentre els menors assisteixen a classe, als tres graus de preescolar que s’hi imparteixen, les seves mares aprenguin nocions de nutrició i d’horticultura al Centre mateix. És la garantia que els beneficis del seu pas pel Centre continuaran quan els nens vagin a l’escola primària. Durant els sis dies de la nostra estada vam tenir ocasió de visitar molts horts creats a casa seva per les dones que han fet el curs i de parlar amb elles sobre el canvi que ha representat en la seva alimentació i en la seva economia el fet de tenir un hort. Han aconseguit fins i tot que algun home les vulgui imitar!

Per entendre l’impacte que la iniciativa dels horts ha tingut a Muketuri cal partir del fet que el concepte d’hort no hi existia. Durant segles, l’agricultura allà ha consistit a sembrar un o dos tipus de llavors, en un mateix camp, llaurar-lo quan toca, esperar que plogui i recollir un cop l’any el que es pugui. L’hort vol dir conrear molts tipus diferents de plantes i fruiters, en un espai petit i a tocar de la casa, regar-lo i mantenir-lo productiu tot l’any. Vol dir alimentar-se millor tot l’any!

Una petita gran diferència que, com tots els canvis importants, ha de vèncer moltes inèrcies culturals i dificultats objectives, com ara l’aigua.

A gran part d’Etiòpia plou molt, moltíssim, però només durant poc més d’un parell de mesos. L’aigua ho nega tot durant setmanes, però després se’n va i el que era esplendorosament verd esdevé, poc a poc, colpidorament groc. Per sort, una part de l’aigua no se’n va gaire lluny. Amb pous d’uns 10 metres de fondària se n’hi troba prou. El problema és que la terra s’esllavissa molt fàcilment i els pous s’ensorren abans d’estar acabats. Dins del projecte de Muketuri es contempla l’ajuda per al revestiment interior dels pous, el capçal superior i la bomba.

Les condicions són que s’han de reunir cinc famílies, pactar l’ús conjunt de l’aigua, construir el pou, instal•lar-hi la bomba que els facilitem i fer servir l’aigua per regar els seus horts. No s’hi val vendre-se-la!

Les bombes, que es fabriquen localment, són manuals, d’una gran eficàcia i requereixen molt poc manteniment. N’hem provades algunes i funcionen de meravella!
De la visita, vull destacar la integració de la cadena d’accions i ajuts que ofereix el projecte de Muketuri i el canvi cultural que està introduint a la wereda: bona alimentació als alumnes, basada en verdures, fruites, ous i llet produïts i cuinats al mateix Centre + educació preescolar i atenció sanitària + cursets d’horticultura i nutrició per a les seves mares, amb repartiment d’eines i llavors + seguiment dels horts particulars pels experts del Centre + excavació de pous comunitaris… tots els elements es reforcen i van en la mateixa direcció: l’eficàcia i la sostenibilitat de l’ajuda.

Una experiència, doncs, de reconegut èxit, que caldria expandir, ja que amb els recursos actuals el projecte materno-infantil de Muketuri només pot atendre quatre dels 24 kebeles de Muketuri. A la resta, encara hi guanya la desnutrició.

Gràcies a tots els socis i sòcies d´AFNE que feu possible que aquest projecte funcioni!

Ricard Domingo
President d´AFNE

One thought on “Una visita a Muketuri

  • 12 September, 2012 at 13:43
    Permalink

    Ens agrada molt comprovar la bona feina que esteu fent a Etiòpia. I formar-ne part, ni que sigui amb la modesta aportació de la nostre quota de socis. Més tenint en compte que el projecte inicial no va poder tirar endevant.

    Endevant¡

    Anuar, Tomàs i Lourdes

Comments are closed.